Hvis du ikke har råd til turen over Nordsøen for at opleve årets Glastonbury, hvis du ikke gider det samme Roskilde-show for 10. år i træk, eller hvis du i det hele taget ikke den store trang til festivaler, så fat mod. Mange gode festivaler florerer i Danmark, og i denne guide er et bredt udsnit af de mere specielle blevet håndplukket.

Ordet festival associeres ofte med musik, men der findes festivaler af alle afkom, så selv den kræsne festivalgænger kan få forventningerne indfriet. Mange gode festivaler florerer i Danmark, og i denne guide er et bredt udsnit blevet håndplukket.

Vesterbro Festival

Vesterbro festival har ét krav til kunstnerne – de må ikke have en pladekontrakt. Naturligvis skal de også spille deres egen musik efter valgfri musikgenre. Dette koncept fungerer som et springbræt og er en unik mulighed for alle opkommende musikere i Danmark. Konceptet giver kreativ frihed til en bred vifte af danske bands, som publikum kan nyde godt af.

Vesterbro Festivals metode til opsætning af musikprogrammet adskiller sig fra de fleste andre festivaler, idet solister og bands selv skal ansøge elektronisk ved en ansøgningsformular på vesterbrofestival.dk. Ansøgningerne bliver modtaget af et musikudvalg bestående af musikere, branchefolk og musikjournalister, som udvælger bandlisten.

Det forventes at omkring 80 bands, solister og DJ’s kommer til at spille fordelt på de syv scener festivalen har. Det er over 11 bands om dagen på hver scene over to dage. Mon ikke det er muligt at spejde genuint talent i massen? Den endelige bandliste blev offentliggjort den 29. april. Festivalen afholdes den 10. – 11. maj i Øksnehallen.

www.vesterbrofestival.dk/

Danmarks Grimmeste Festival

Danmarks Grimmeste Festival har med fordel sat ære i at sætte fokus på de knap så skønne naturomgivelser som forudsætning for fokus på en musikfestival til billig pris. Hertil skal det siges, at den egentlig ikke er grimmere end vor moderfestival i Roskilde, men det ironiske navn, der referer til Smukfestival, sælger. Med sine 5000 festivalgæster er den dog en del mindre end festivalen i Skanderborg.

Det er dog et pænt antal, hvis man sammenligner med de 500 gæster, der dannede den store havefest på Grimhøjgaard for 10 år siden. Denne udvikling giver naturligvis udtryk for, at de fuldfører idéen i at investere penge i opkommende kunstnere. I år kommer blandt flere nævneværdige Tako Lako, Pede B & DJ Noize, Flødeklinikken og Barbara Moleko.

Festivalen foregår på samme måde som Roskilde med tre spilledage, frivillige arbejdere, samarithold og vagter fra vagtfirma – dog i en mere ydmyg indpakning. Danmarks Grimmeste Festival afholdes på Grimhøjgaard i Brabrand og er nemt tilgængelig med bus. Adgang til musikpladsen og ’Grim Campen’ koster 495 kroner. Hele herligheden løber af stablen fra den 1. til den 3. august.

www.grimfest.dk

Odense Tarteletfestival

”Hvor kan en tarteletfest holdes bedre end her midt i Albanis haller.”

Sådan startede Anker Boye sin tale til sidste års Tarteletfestival. Denne gang under tag, for at den lunefulde sommer ikke skulle ødelægge dagens store begivenhed. Tarteletfestivalen er en endagsfestival, som holdes på Sorte Brødre Torv i centrum af Odense. Festivalens indhold siger sig selv: Høns- og aspargessovs serveret i et hobetal af tørdejstarteletter.

Den lette, fynske hyggementalitet afspejles fint i festivalens motto ’Vi gør det sgu’ igen!’. Festen er for alle generationer og sindelag. Om du er et gammelt morgenmenneske eller en ung natteeksistens spiller ingen rolle, for opskriften på fælles glæde er her en af Danmarks mest kendte. Festivalen afholdes lørdag den 3. august. Hvis man husker det enstemmige rungende svar, da Anker Boye, under sidste års åbningstale spurgte:

”Skal vi have en fest i aften?”, kan man ikke være i tvivl. Fynboerne vil fejre tarteletten for fjerde år i træk med succes.

http://odensetarteletfestival.dk/

MIX Copenhagen – LesbianGayBiTrans Filmfestival

På festivalens lærred bliver der vist kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm, som hver især har deres jury. For bedste film i hver kategori tildeles en ’Lili’, som er opkaldt efter den danske kunstmaler Einar Wegener – den første til at gennemgå en kønsskifteoperation nogensinde. Han skiftede til hun og har siden haft navnet Lili Elbe. En anden pris der bliver uddelt er Out & Abouts publikumspris, som er publikums chance for at stemme på en samlet favorit.

Den sidste pris, der bliver uddelt, er Bent Prisen. Det er en pengepræmie på 10.000 for den instruktør, manuskriptforfatter eller producent, der har været bedst til at indfange eller skabe troværdige homo-, biseksuelle og transkønnede karakterer. Siden 1986 har festivalen eksisteret. Først under navnet Copenhagen Gay Filmfestival, dernæst i midthalvfemserne under Copenhagen Film Festival, herefter Copenhagen Gay and Lesbian Festival.

I 2011 skiftede de til nuværende navn Mix Copenhagen LesbianGayBiTrans Filmfestival for at omfavne publikum og filmudvalg bredest muligt. Arrangørerne er 14 frivillige, som står for jury- og programkoordinering, PR og fundraising. Selvom det er en filmfestival, og man som udgangspunkt kan sidde behageligt, eventuelt med en stor bakke popcorn, kan det sagtens være en udfordrende oplevelse.

Festivalen løber fra den 3. til den 13. oktober i Cinemateket.

www.mixcopenhagen.dk/

The following two tabs change content below.

Kristoffer Seidelin Pedersen

Nyeste indlæg af Kristoffer Seidelin Pedersen (se alle)