Er det lidt ulækkert, det der med at skralde? Vi har været i tvivl. For er det at skralde et fænomen, der tilhører hjemløse, fattige studerende eller fjollede greenpeace-hippier, der af princip ikke vil lade en banan gå til spilde. Eller er det noget man som almindeligt menneske kan og bør springe ud i?

De blå containere bugner med alt fra tomme kaffekopper til økologisk smør og hakket kød, som nogle gange bare er smidt over skulderen, fordi det ikke æstetisk passer ind i butikkens kølemontre.

Efter at have hørt rygter om skjulte skatte a la ost, vin og chokolade, besluttede vi os for at lade nysgerrigheden friste. Måske er det ikke så ulækkert? Det ville give luft i den pressede pung. Det ville give en varieret kost. Og ville det egentlig ikke også redde miljøet? Lidt?

”Tænker du det samme som jeg Stine 1? Ja, det tror jeg nok, jeg gør,
Stine 2. Lad os tage på skattejagt i skraldespanden!”

Det var en mørk og stormfuld aften

Usikkert træder pedalerne rundt. Øjet spejder over skulderen for tredje gang. Hætten trækkes tættere op i nakken. Mørket har for længst lagt sig og nattekulden ligeså. Den travle mandag er så godt som slut og de eneste, der holder gaden med selskab, er gadelamperne. Ruten skyder et slag mod højre, og dynamolygten maler brat og ubehøvlet den dunkle gyde gul – skriger på opmærksomhed.

Der er øde. Kun et stykke papir hvirvler mutters alene omkring. Øjnene søger sammenknebne det store firkantede ildelugtende mål. Den mørkeblå container i supermarkedets baggård.

Men vi er ikke alene. To hætteklædte mænd dukker op. Jagten sættes nervøst på pause. Lad os henkastede se ud, som om vi er faret vild.

Men mændene går ikke. De har samme mål! Lommelygterne tændes og lyser i den ulåste container. De slukkes. Intet at komme efter. To skraldere var kommet os i forkøbet og viste sig senere ikke at være de eneste, der ud over os, var på rov.

Med en lun snak og et par fifs ”kolleger imellem” ønskes vi god jagt.

B2

3

På kistens bund er mange fund

Cyklen er parkeret i en ligeså skummel baggård. Men det lysende butikslogo er et andet. Stine 2 erhverver sig hurtigt en mælkekasse, mens Stine 1 samler mod.

Den grønne kasse er sat klar på hovedet og Stine 1 tager tilløb.

3-2-1 hovedspring!

Med utæt yoghurt og kyllingelår til knæene vader Stine 1 forsigtigt rundt i skraldecontaineren, der ser ud til kun at gemme på skraldeposer – med skrald i.

Et bævrende, men nysgerrigt greb løfter de første poser. Ingen rotter. Der rodes videre, og Stine 1 bliver med minutterne mere modig i skraldespanden.

Længere ned ligger der flere kilo hakket oksekød, øko-smør og tulipaner, som kun havde brug for en enkelt slurk vand for at rejse sig igen.

De første varer indtager indkøbsnettet.

b4

5

Grydeklar grøntsag

Trods de mange fund er Stine 2 i næste container. Den en smule påtagede positive indstilling har stadig sprækker. En desinficeret opvækst med en bakterieforskrækket sygeplejerske til mor har sat sine spor.

Det er stadig lidt ulækkert, og posen er smurt ind i en ukendt substans, men fundet af posen med rodfrugter presser et lettere begejstret smil på læben.

Varme dræber jo som sagt bakterier – ikke sandt?

I nettet med den!

6

Endnu en uventet perle

Det viser sig, at der ikke kun er kød og kartofler i containeren.

Stine 2 hiver pludseligt en underholdene skat op fra det mørke dyb! Once in a lifetime hedder dvd’en. Fantastisk hvad man kan finde.

7

Men hvad har den dog gjort for at ende sine dage blandt nedbrydelige varer?

Den skal i hvert fald med hjem.

Der er nu til en fuldendt fredag aften. Film, mad og hygge – som den eneste ting, man selv skal sørge for. 

8

Så’ der leveret!

Selv efter en grundigere inspektion af dagens bytte landede de mange frelste fødevarer på skærebrættet og endte deres dage som en tærte af karakter.

Smørret lugtede en anelse af kernemælk, men efter en tur på 200°C var der ingen, der bemærkede det.

Fra jord til bord, eller fra container til køkkenbord. Skralderiet er bestemt ikke once in a lifetime – vi tager af sted igen næste mandag!

9.

The following two tabs change content below.

Stine Voigt de Klauman

Nyeste indlæg af Stine Voigt de Klauman (se alle)