Forår er ensbetydende med start på cykelsæsonen. Men hvordan er det lige, man skal opføre sig som cyklist?

Forår. Vintergækker, varme og vind i håret. Det er en cyklus, der gentager sig hvert år. Så snart man begynder at misse med øjnene mod den lune forårssol, sker der et markant skift i det danske landskab. Væk med buskortet og frem med den støvbeklædte Amsterdam-cykel. Nu skal der trampes i pedalerne. Hvad man ikke lærte, dengang natlæsningen bestod af bøger fra Børnenes Trafikklub, var, at der på cykelstierne findes et sæt uskrevne regler. Regler, der skal sikre medcyklisternes velbefindende og mindst mulig irritation over dig. De er gode at kende, hvis ikke du vil ende som cykelstiens Salman Rushdie.

[quotebox]En cykelsti er på mange måder som en motorvej.[/quotebox]

Første skridt er at forstå vigtigheden af cykelstiens anatomi. En cykelsti er på mange måder som en motorvej. Ladaen kører i det inderste spor, mens den røde Lamborghini har sin berettigelse i det yderste. Den inddeling er essentiel, da den giver plads og rum til begge typer på stien. Hvis de to typer bliver blandet sammen, risikerer det at skabe frustration, irritation og ikke mindst sure-mennesker-bag-dig-koncentration.

Dernæst handler det om at mestre et fornuftigt tempo. Langt de fleste af nutidens cykler er udstyret med minimum syv gear. Gear er beregnet til at give cyklisten en tilpas belastning, så du hverken skal træde for hårdt eller for mange gange. Når du finder den passende balance, sparer du mange kræfter, der kan øge din hastighed på ruten. Et passende gear og dermed et godt tempo er fundamentalt på cykelstien.

[quotebox]Som udgangspunkt er cykling det modsatte af en hyggedisciplin.[/quotebox]

Når du mestrer både anatomi og gear, kan du så småt begynde at udvide dine cykelkompetencer. Som udgangspunkt er cykling det modsatte af en hyggedisciplin. Det er ikke tidspunktet, hvor opskriften på skaldyrsrisotto skal udveksles. Medmindre du mestrer det gode tempo. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit tempo er godt, er frekvensen af overhalinger et validt pejlemærke.
Det gode tempo åbner fuldstændig nye muligheder for dig, der med din passende høje fart pludselig kan tillade dig at diskutere, om du skal vælge pancetta eller parmaskinke på din pizza.

Selvom du overhaler andre cyklister og føler dig rigtig sej, er den vigtigste regel at indordne sig cykelstiens fødekæde. Den stærkeste cyklist skal respekteres. Derfor skal du altid have øjne i nakken for at se, om han kommer bragende bagfra. En sådan konge på stien, skal du bøje dig for. [quotebox]En cykeltur er ikke blot en handling, der skal få dig transporteret fra A til B. Det er en kunst. Et håndværk. En slags Tour de Dannelse.[/quotebox]

Samme respekt fortjener du, hvis det er dig. Du kaster dig dog ikke kun til side for tempotitanen. Du holder dig også bag ham i lyskrydset. Hvis du kører op på siden af ham, vil det fremstå som en åbenlys provokation. Med din handling vil du gøre nar af hans majestætiske kørsel, og den slags blasfemisk opførsel er muligvis det vigtigste at undgå. Han skal ikke bruge tid på at overhale dig igen, da det ikke er en regent værdig.

Når du har lært dig disse regler, er du klar til at drøne af sted på cykelstierne. En cykeltur er ikke blot en handling, der skal få dig transporteret fra A til B. Det er en kunst. Et håndværk. En slags Tour de Dannelse. Derfor er det vigtigt at give dig tid til at anerkende, forstå og mestre cykling. Ikke mindst for at undgå at være en pestilens for dine medcykelister.

The following two tabs change content below.

Maria Holm Mikkelsen

Nyeste indlæg af Maria Holm Mikkelsen (se alle)