Blev du inspireret af Peter og bønnemandens kur, men tør du ikke give dig i kast med den bagte bønne helt solo, så får du her en SU-venlig opskrift på chili sin carne – en vegetarisk udgave af den klassiske con carne med masser af baked beans. Rettens økonomi går fint i akt med rektorernes nye SU-forslag. Og det kan være, den er på menuen næste gang du kommer i Folkekøkkenet.

Chili sin Carne til 6 portioner – så er der også til fryseren. (pris per portion cirka 15 kroner)

1-2 løg, hakket
3-4 fed hvidløg, hakket fint
2-3 spsk olivenolie
4 gulerødder revet
ca. 1/2 chili, hakket fint
2 dåser kidneybønner
2 dåser baked beans
1 lille dåse majs
3 dåser flåede hakkede tomater
2 dl grov bulgur
2-4 tsk spidskommen
1 tsk stødt chilipulver
2 tsk gurkemeje

  • Steg hvidløg og løg i olien i en stor gryde til de er klare. Pas på ikke at give dem for meget varme til at starte med, så branker hvidløget.
  • Tilsæt gulerødder og lad dem stege ca. 5 min.
  • Dræn kidneybønner og majs for vand. Ikke baked beans – dem skal du bare hælde direkte fra dåsen! Hæld det hele i gryden sammen med de hakkede tomater og chilien.
  • Lad det koge op, tilsæt krydderierne og skru derefter ned for varmen. Lad det småsimre i 10 min. Smag til med salt.
  • Tilsæt derefter bulgur og kog den i den tid, der står anført på pakken. Bulgur suger væske til sig fra retten. Husk at røre af og til, så det ikke brænder på og skru ned så det lige akkurat koger, men ikke står og buldrer derudad.
  • Servér med creme fraiche. Og en masse af det!

PS: Det grønne på billedet er bare til pynt. Basilikum går ikke særlig godt til retten, men vi har hørt rygter om, at guacamole gør!

Hvad siger kritikerne?

Vi har sat tre koldblodige kødspisere stævne overfor deres livs første vegetarret og bedt dem vurdere rettens potentiale:

Morten Bank, journalistik, 2. semester:

”Det var en lækker ret til en mørk og våd efterårsaften, hvor maden godt må være lidt krydret. Simpel og i store portioner. Og når man er færdig med at nyde smagen, kan man, når man rækker ud efter sin pung, nyde glæden ved prisen! Retten manglede ikke noget, men kød ville – som altid – have gjort retten bedre.
5 ud af 6 stjerner – men så er det også fordi den fangede mig på en god dag!”

Jacob Licht, psykologi, 4. semester:

”Jeg synes, det var ganske lækkert. Jeg blev lidt overrasket, da jeg generelt er skeptisk over for det vegetariske koncept. Men den mindede rigtig meget om normal chili con carne, hvilket jo egentlig vel også er meningen?
4 ud af 6 stjerner – det var lækkert, men jeg kan ikke helt se udover min skepticisme, så jeg kunne godt ha’ brugt noget hakket kød!”

Mathias Raun, journalistik, 2. semester:

”Jeg synes så godt om retten, at jeg selv har lavet den til min mor og bror. Det er jo et vaskeægte proteinmekka, et arnested for store muskler. Det er altid godt at udvide sin horisont og prøve at spise vegetarisk.
4 ud af 6 stjerner – den 4. stjerne er dedikeret til creme fraichen.”

The following two tabs change content below.

Rebecca Bodnia

Nyeste indlæg af Rebecca Bodnia (se alle)