Hver torsdag byder Folkekøkkenet i Ungdomshuset op til en lidt anderledes kulinarisk oplevelse. Man kan for en skinnende 20’er bytte sig til en middag, der er helt fri for landmandens dyr. Maden er 100% vegansk og det skal nogle lige vænne sig til. Men gæsterne kommer dog altid igen. Og igen.

Uret har knap slået 18.30 før en lang slange af gæster er hoppet i kø til maden. ”Der går lige ti minutter, før maden er klar. Vi beklager!” må Helle Vølund Spange råbe til flokken, der snor sig hele vejen gennem lokalet. Beskeden sender et stort fælles suk gennem menneskemængden, der lige så stille sætter sig tilbage til bords. Ti minutter senere er ventetiden heldigvis ovre og straks er køen på plads igen.

Klokken står, tiden går

Uret har knap slået 18.30 før en lang slange af gæster er hoppet i kø til maden.

”Der går lige ti minutter, før maden er klar. Vi beklager!” må Helle Vølund Spange råbe til flokken, der snor sig hele vejen gennem lokalet. Beskeden sender et stort fælles suk gennem menneskemængden, der lige så stille sætter sig tilbage til bords.

Ti minutter senere er ventetiden heldigvis ovre og straks er køen på plads igen.

Mad for masserne

Mad for masserne

”Det veganske koncept er et ønske fra de unge, så alle kan være med. Selvfølgelig kan  man have glutenallergi, men om man er muslim eller vegetar, så kan man spise med. Vi favner rimelig bredt. Det er grundtanken bag Folkekøkkenet”, fortæller Helle Vølund Spange, der er tovholder på projektet. Helle er bestemt ikke ude på en mission om at omvende det odenseanske folk til fuldbrøds-veganere, men synes det er dejligt, hvis folk bliver inspireret til at afprøve nye retter i køkkenet. Og som en blød start, så udleverer køkkenet meget gerne aftenens opskrift.

3. Den omvendte

Den omvendte

Theis Steensen har stået ved komfuret i snart 3,5 år som frivillig nede i Folkekøkkenet.

”Jeg er her for at…. av for helvede,” bliver der bandet, da en vildfaren hånd rammer den varme gryde.
”Jeg er her for at lave frivilligt arbejde, det er en god fritidsaktivitet. Og så er jeg senere selv blevet veganer, og så er det jo billig mad”, får han fortalt uden flere brandskader.

Giv en hånd med

Giv en hånd med

Alle der arbejder bag disken er frivillige. Både fra ungdomsskolens køkkenklasse og andre frivillige, der bare møder op for at give en hånd med.”Det kræver ikke noget at være frivillig. Det er en fordel at kunne bruge sine hænder, og at du er åben over for alle slags mennesker. Det er en broget flok hernede,” siger Helle Vølund Spange.

Hun fortæller, at det mest er den samme gruppe på 6-7 stykker, der hver torsdag hjælper til. Hvis man vil prøve at give en hånd med, skal man møde op kl.16 i Folkekøkkenet til bagning, hakning og skrælning.

Dagens ret

Dagens ret

Aftens tallerken til en tyver er en vegansk version af ”Brændende Kærlighed”.

Generelt er det retter baseret på kød, der serveres, men Helle tryller i køkkenet den kendte ret om til en vegansk vidunderlighed.

”Der er også nogle, der synes, det er træls, at der ikke er kød i maden,” griner Helle Vølund Spange.

”Men de synes også, det er spændende at prøve vegansk, men ved ikke selv hvordan de skal gribe det an,” fortæller Helle. For eksempel er der få, der ved hvordan man bager uden æg. Og brød er næsten altid et fast sidekick til aftenens retter.

Kø, Kø, Kø

Kø, Kø, Kø

”Folk bliver ved med at komme igen, både dem i køkkenet og gæsterne. Det er fedt at kunne samles om en helt almindelig ting som at spise uden, at der behøver at være øl indblandet,” siger Helle Vølundspange. Den flade 20’er for maden smides i en gennemsigtig plastikskål. Ingen holder øje med om pengene bliver afleveret, før maden bliver skovlet på tallerkenen.

”Det giver et slags ejerskab. Vi stoler på folk, det kan man ligeså godt. Folkekøkkenet skal ikke have nogen profit, det skal bare køre rundt. Vi har nogle gange lavet gratis middag, når der er tilstrækkelig mange penge i kassen,” fortæller hun.

Den allerførste gang

Den allerførste gang

Maja Godthaab Torp (tv) og Stine Panch Kolmos er førstegangsspisere i Folkekøkkenet og er meget positivt overraskede over den kødfrie mad:

”Det er helt sikkert 20 kroner værd! Det er vildt lækkert og super fedt at få lækker mad uden kød,”  fortæller Stine. Pigerne er nede for at spise billig mad, men også for at afprøve den veganske livsstil for en aften. Til dagligt er der kød på bordet, men de nyder at kunne spare penge og samtidig skåne miljøet.

”Det  kunne jo være, man blev inspireret til selv at afprøve retten derhjemme,” smiler Maja.

Ingen dyr i maden

Ingen dyr i maden

Hver torsdag i snart fire år har Folkekøkkenet budt alle indbyggere i den fynske hovedstad på mad. Alle retter er veganske – det vil sige, at ingen af ingredienserne kommer fra dyr. Der er hverken kød, mælk, smør eller æg i køleskabet på Nørregade. Retterne spænder fra spinatlasagne, bagte rodfrugter og indiske supper til dagens ret: brændende kærlighed uden brændt gris.

”Kød smager ikke nødvendigvis af helt vildt meget, når det ikke er krydret eller er sammen med andre grønsager. Det giver mere en mæthedsfornemmelse, og derfor har vi erstattet kødet med tofu, der er fuld af proteiner,” fortæller Helle Vølund Spange.

Tomme Tallerkener

Tomme Tallerkener

Efter en veloverstået servering, kalder oprydningen. I dag er der en del opvask, da lokalerne har været fuld af liv. Men sådan er det ikke altid.

”Det svinger i antal med gæsterne. Nogle gange bliver vi nødt til at hente borde fra 1. salen, og jeg har også prøvet, at der ikke var mad til de frivillige i køkkenet,” fortæller Theis Steensen.

Denne torsdag nåede alle de hårdarbejende frivillige at få mad, selvom knap 50 mennesker smed en 20’er i skålen til gengæld for middag.

Historien bag

Historien bag

”Jeg ved ikke helt, om der er nogen filosofi bag Ungdomshuset, men det er et sted, hvor unge kan realisere deres projekter. Det er en god ramme for de ungdomsforeninger, der er i Odense,” fortæller Karsten Damgaard, leder i Ungdomshuset. I året 2000 kom ungdomshuset til Odense, som i mange aspekter har taget afsat i dens københavnske navnesøster. I bygningen færdes alt fra ungdomsskole, rollespilsforeninger, café for udenlandske elever og japansk undervisning. Og så selvfølgelig Folkekøkkenet.

”Det der med folkekøkkenet, det er ikke noget vi har fundet på. Det var en gruppe unge, der havde et ønske om at lave god mad til billige penge og så startede de det selv op. Og alt der er fællesskabende, det støtter vi,” understreger Karsten Damgaard. 

The following two tabs change content below.

Rebecca Bodnia

Nyeste indlæg af Rebecca Bodnia (se alle)