Et nyt forskningsprojekt i samarbejde mellem Syddansk Universitet og Aarhus Universitet går tæt på firbenets frivillige amputation.

I stedet for at blive til frokost kan et firben som bekendt narre fjenden og nøjes med at smide en halestump som distraktion. Halen kan så ligge og vride sig på jorden i op til et par timer. Og hvis ikke halen bliver spist, er det meget normalt, at firbenet selv finder tilbage og gulper den i sig – der skulle nødig gå gode fedtdepoter til spilde. Henrik Karring, forsker, ph.d. og underviser på Syddansk Universitet, har været med i et forskningsprojekt, der i samarbejde med Aarhus Universitet har afdækket, hvordan man mener, firbenet smider halen.

Let som Lambi

Tidligere troede man, at det var en enzymatisk proces, når halen skulle ofres. Altså en kemisk proces inde i firbenet. Nu har det vist sig, at firbenet fungerer nogenlunde som en rulle af supermarkedets Lambi toiletpapir. Der er nemlig naturligt nogle brudlinjer mellem firben og hale – ligesom toiletpapiret er delt op i enkelte stykker ved hjælp af perforerede linjer. Ved at spænde de rigtige muskler kan firbenet sætte gang i den samme proces, som når man river to stykker toiletpapir eller frimærker fra hinanden, og dermed skille sig af med sin skællede hale. Cellerne fungerer som lynlåse, der både holder halen fast, og kan skille den fra kroppen.

Skællet design

Forskningen på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet er dog ikke kun lavet med henblik på at afdække firbenets bedst bevarede hemmelighed. Forhåbentlig kan forskningen være inspiration for eksempelvis ingeniører til udvikling og design af nye materialer og strukturer. Det kan give nye muligheder for hurtig og effektiv adskillelse af segmenter, hvis man formår at efterligne den gæve gekko.

The following two tabs change content below.

Anna Raabæk

Nyeste indlæg af Anna Raabæk (se alle)