Uddannelsesministeren blev modtaget med skilte, flyers og girokort af de studerende ved Syddansk Universitet

Det var en noget anderledes velkomst, der først mødte Morten Østergaard, da han betrådte de fynske betongulve kl. 9 mandag morgen for at debattere SU-reform med de studerende.

Her blev uddannelsesministeren mødt af skilte og flyers fra sin egen ungdomsorganisation, hvorpå der stod:

»Det’ i orden, Morten«

Foreningen Frit Forum og DSU var dog ikke blege for at ytre deres utilfredshed med forslaget, og stak hurtigt en falsk 1000-kroneseddel i hånden på hovedpersonen for at illustrere de økonomiske stramninger de studerende nu går i møde.

»Det var en fin debat, hvor studerende fik mulighed for at stille kritiske spørgsmål og vise deres utilfredshed med de dele af reformen, hvor man forringer SU-systemet. Den bidrager ikke til at få de studerende hurtigere igennem uddannelse«, lyder det fra formanden for Syddanske Studerende, Peter Lykkegaard Hansen.

Bag podiet hang invitationer til demonstrationen i København den 28. februar med slagordene:

»Udsalg eller uddannelse?«

Og ved arrangementets afslutning måtte Morten Østergaard desuden se sig nødsaget til at modtage et girokort på kr. 40.500 fra de medicinstuderende, som kompensation for udgifter til studiebøger.

[quotebox]Jeg synes ikke, at man kan sige, at reformen er kommet som en tyv om natten. Vi har løbende haft møder med de studerende og deres foreninger.[/quotebox]

Beskedent fremmøde

Debatten var præget af overordnede såvel som detaljerede spørgsmål, der omhandlede alt fra indskrænkningen af GSK-kurserne til kandidatuddannelsernes varighed.

»Jeg synes det var et godt arrangement. Han var god til at svare på spørgsmålene og virkede forstående overfor de studerende. Det var dog ærgerligt at mange bar præg af, at de ikke havde læst forslaget ordentlig igennem, og at fremmødet var betydeligt lavere end set på andre universiteter«, lyder det fra formanden for Radikal Ungdom i Odense, Maja Rimer.

Ud af de 12.000 studerende, der til daglig bevæger sig rundt i de rå rammer på Syddansk Universitet, var blot 200 mødt op for at diskutere udspillet med ministeren.

Forsinket debat

Majoriteten af de adspurgte deltagere var tilfredse med forløbet, men mange bemærkede at debatten kommer for sent. Udspillet til SU-reformen blev allerede fremsat i sidste uge, hvor kun Aarhus Universitet har haft mulighed for at diskutere tiltaget forud for fremsættelsen.

»Arrangementet synes jeg som sådan var meget godt om, selvom det var lidt sent at deltage i debatten«, siger Jon Hjemsted Henningsen, der normalt bruger sin tid på at studere statskundskab.

RUST spurgte Morten Østergaard hvorfor diskussionen med de studerende først er kommet efter, at udspillet er blevet fremlagt.

»Jeg synes ikke, at man kan sige, at reformen er kommet som en tyv om natten. Vi har løbende haft møder med de studerende og deres foreninger. Det er vigtigt at kunne stå inde for hvad man tiltager og det er derfor, at jeg er her i dag. Derudover synes jeg altid, at der dukker et eller andet nyt op, som lige skal med ved sådanne arrangementer. Men jeg vil gerne stå ved, at den hjemmeboende SU kommer lidt som et lyn fra en klar himmel, og det skyldes en holdningsændring«, lød svaret fra uddannelsesministeren.

Hvorvidt disse drøftelser med de studerende har været berigende står imidlertid uden svar. Demonstrationen den 28. februar i København, der på nuværende tidspunkt tæller omtrent 11.000 deltagere, er arrangeret af de ni største danske studenterorganisationer.

The following two tabs change content below.

Barbara Herzog

Nyeste indlæg af Barbara Herzog (se alle)