Nyskabende, utraditionel og LED-oplyst. I juni måned får motionister og studerende i Odense et alternativt atletikstadion, som kan blive et forgangseksempel på fremtidens løbebane.

Det ligner nærmest et tværsnit af et pumpende hjerte. Med en rød blodbane løbenderundt om det bankende centrum med forskellige vener stikkende ud til siderne.

Men billedet er ikke et tværsnit af menneskets pulserende livsorgan. Det er en illustration ovenfra af det usædvanlige atletikanlæg, som skal opføres ved Syddansk Universitet. Universitetet, Odense kommune og Lokale og Anlægsfonden er gået sammen om at forsøge at støde nyt liv ind i atletikudøvernes verden.

”Vi gør det her fordi, der ligger et hav af nedslidte atletikanlæg i Danmark, hvor enten lukning eller modernisering er den eneste løsning,” siger Torben Frølich, direktør for Lokale- og Anlægsfonden. På den måde vil de lave et forgangseksempel på, hvordan fremtidens atletikbane ser ud.

Nye tanker – ny teknologi

De vil benytte sig af moderne teknologi til at give bedre motionsresultater inden for området. Det tæller blandt andet apps til smartphones, men også nye måder at bruge allerede kendt teknologi på.

”Der vil blive indlagt LED-lys på banen. Det gør, at du kan sætte dit eget tempo sådan, at hvis du har lyst til at løbe 400 meter på for eksempel 45 sekunder, så kan du få denne her hare af lys til at køre i det rigtige tempo for dig,” fortæller Jørgen Povlsen, institutleder for Idræt og Biomekanik ved SDU. Samme metode gør sig gældende, hvis man vil træne intervaller. Der kan man få LED-pærerne til at være tændt i ti sekunder af gangen, hvorefter der er ti sekunders hvilepause. Udover løb, bliver der også mulighed for at lave parkour, stå på rulleskøjter, lave grillmad og meget andet.

[faktabox header=”Om projektet”]

  • Byggeprojektet starter i marts måned og vil stå færdigt på et tidspunkt i juni.
  • Atletikanlægget kommer samlet til at koste 11,945 millioner kroner og bliver betalt af Syddansk Universitet, Odense Kommune og Lokale og Anlægsfonden.
  • Anlægget bliver tilgængeligt for alle borgere.
  • Projektet er tegnet i samarbejde med Keinicke og Overgaard Arkitekter og kommer samlet til at dække cirka 12.000 m2.

[/faktabox]

Længe under opsejling

Planen om at få bygget et nyt atletikstadion ved Syddansk Universitet har været under opsejling i længere tid.

Set ovenfra

”I 2007 lavede vi en plan, hvor vi først ville have en ny bygning til instituttet. Derefter ville vi totalrenovere atletikstadionet, for til sidst at lade det hele blive en del af en større plan, hvor hele området omkring universitetet bliver brugt,” fortæller Jørgen Povlsen. Derfor gik han sammen med arkitekter fra Keinicke og Overgaard i gang med at lægge grundstene til det futuristiske anlæg. Udgangspunktet blev taget i det traditionelle stadion med en 400-meter løbebane.

”Vi ville give plads til en anderledes oplevelse. Gøre det mere interaktivt og spændende at benytte en atletikbane. Du ved jo selv, hvor kedeligt det kan være at løbe rundt og rundt om den samme bane hele tiden,” siger institutlederen. Resultatet blev derfor træer, dale, bakker, muslingeområder og meget andet inden for banen. Der bliver også mulighed for at skære igennem terrænet via den nye ottetalsformede løberute.

Første af sin slags

Kreativiteten har fået frie tøjler under udformningen af atletikbanen. Derfor tør Torben Frølich godt at sige, at stadionet bliver den første af sin slags.

”Det her, det er ikke kopieret. Det er opfundet. Jeg tror simpelthen ikke på, at der er en eller anden mellemamerikansk stat, der har lavet noget lignende. Jeg vil godt tage risikoen og sige, at det her er verdens første atletikeksperimentarium,” siger direktøren for Lokale og Anlægsfonden.

 

The following two tabs change content below.

Lars Düwel

Nyeste indlæg af Lars Düwel (se alle)