Det bobler og gærer på Syddansk Universitet, hvor de kemiingeniørstuderende er begyndt at brygge bajere.

Der dufter af malt og humle på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi. Her i laboratorierne er de studerende på 5. og 7. semester i fuld gang med at lære den ædle kunst at brygge øl. Øl-brygning er nemlig et nyt valgfag. Og det er populært.

– De studerende er meget engagerede. Selvom undervisningen først slutter sent fredag eftermiddag, er der et fremmøde på 100 procent hver gang, siger lektor Bent Lyager.

Og det er ikke kun på grund af smagsprøverne. De unge kemiingeniør-studerende er også interesserede i teorien og processerne omkring maltning, mæskning og gæring.

– Vi bruger øl-brygning til at vise, hvordan det biologiske spiller sammen med teknologien. Samtidig får de studerende mulighed for at se, hvordan den viden, de har opnået i den øvrige undervisning, anvendes i praksis – som enzymatiske processer, fermentering, formaling og køling.

Det er alt sammen noget, de kan bruge i deres videre studie- og karriereforløb, siger Bent Lyager.

25% alkohol

De studerende bruger allerede-eksisterende opskrifter, men får også mulighed for at eksperimentere og udvikle deres egen øl. En flok kvindelige studerende har for eksempel fremstillet hindbær-øl, mens en anden gruppe i øjeblikket afprøver en særlig gær for at se, om de kan brygge øl med 25% alkohol.

Til jul inviterer instituttet ansatte og studerende til prøvesmagning, men allerede nu kan Bent Lyager afsløre, at de foreløbige bryg er velsmagende og skummer godt.

[nyviden]

The following two tabs change content below.