En gruppe fynske alkoholmisbrugere er sat til at løbetræne som led i et nyt SDU-forsøg. Det skal vise, om motion kan få alkoholikere til at drikke mindre.

Ved åen i odense kommer et motionshold løbende. De er iført løbetights og ens orange T-shirts og ligner umiddelbart et helt almindeligt løbehold. men det er de ikke. De er alkoholikere og har drukket tæt i årevis.

For få uger siden havde størstedelen af dem aldrig før haft et par løbesko på. Nu løber de to gange om ugen som en del af et videnskabeligt projekt på Syddansk Universitet.

“Målet er, at vi skal få mere overskud og energi – og mindre lyst til at drikke”, fortæller 46-årige Jens, en af forsøgspersonerne. Jens har et årelangt alkoholmisbrug bag sig og kalder sig selv for ”kvartalsdranker”. Det vil sige, at han ikke drikker hver dag, men kun i perioder. Her drikker han så til gengæld så heftigt, at han er helt væk og tabt for omverdenen i dagevis.

Misbruget har stået på i mange år og har kostet Jens en fyreseddel fra arbejde og andre store nederlag. og det er derfor, at han har meldt sig som forsøgsperson på universitetet. efter længere tids behandling i det offentlige system med blandt andet antabus, der ikke har fjernet trangen til alkohol, er han villig til at prøve noget nyt.

[faktabox align=right header=Pilotprojektet]

  • Lige nu tester Syddansk Universitet i samarbejde med Psykiatrien i region Syddanmark, om motion kan hjælpe alkoholikere til at få det fysisk og psykisk bedre.
  • Formålet er at give misbrugerne så meget overskud, at de kan bryde den onde cirkel og på sigt undvære behandling i form af antabus eller samtaleterapi.
  • Det er foreløbig et pilotprojekt. bag det står forskere på Institut for Psykologi, Institut for Idræt og biomekanik samt voksenpsykiatrien på odense Universitetshospital ved professor bent Nielsen, Klinisk Institut.
  • De ni forsøgspersoner på løbeholdet er alle alkoholmisbrugere. De mødes to gange om ugen med videnskabelig assistent Anne-Sofie Kjærgaard fra Institut for Psykologi. Hun har sammensat træningsprogrammet og løber med hver gang, holdet mødes.

[/faktabox]

Motion giver selvværd

Og det er netop noget helt nyt at sende alkoholikere ud at løbe, forklarer Kaya Roessler på sit kontor på Syddansk Universitet. Hun er professor på Institut for Psykologi og en af de ansvarlige bag løbe-projektet.

“Alkoholikere tilbydes normalt samtaleterapi og medicin, hvilket også er den rigtige behandling for mange. Men nu undersøger vi så, hvad motionsløb kan tilføre. Det har man ikke forsket i før. Men vi ved fra tidligere studier, at motion har en gavnlig effekt på andre typer misbrugere som stofmisbrugere og svært overvægtige. Her kan moderat motion nedsætte trangen til stofferne eller til at overspise”, siger Kaya Roessler.

Positivt kropsbillede

At motion kan have dén virkning skyldes blandt andet det biokemiske stof dopamin, som udskilles, når man bevæger sig, og som giver en følelse af velvære. man kan populært sagt få det så godt, at man ikke er nær så afhængig af rusen fra alkohol.

“Derudover bliver man fysisk og psykisk stærkere af motion. man kan bedre tackle udfordringer og får en råstyrke, der kan hjælpe én til at stå imod – for eksempel når abstinenserne trænger sig på”, siger Kaya Roessler.

[quotebox]Jeg har ikke haft lyst til at drikke, siden vi begyndte at løbe. Det er første gang i mange år, at jeg har oplevet det. Så jeg er ikke i tvivl om, at motion hjælper. og selvom projektet snart stopper, vil jeg helt klart blive ved med at løbe et par gange om ugen.[/quotebox]

Som professor i psykologi er det netop det mentale, der er hendes fokus. og hun er ikke i tvivl om, at motion her spiller en afgørende rolle.

“Alkoholikere slås ofte med lavt selvværd, depression, angst og andre alvorlige psykiske lidelser. og her ved vi, at moderat motion hjælper og kan være med til at bryde en ond cirkel. Samtidig giver de ugentlige løbeture forhåbentlig deltagerne en god krops-oplevelse”, siger Kaya Roessler og tilføjer:

“Vi taler om en gruppe mennesker, der gennem mange år har skadet deres egen krop, og som har et destruktivt forhold til den. Nu oplever de så, at de gør noget godt for deres krop. Det kan give dem et positivt kropsbillede – og en tro på, at de er stærke nok til på sigt at undvære alkohol.”

En nem sportsgren

Endnu er løbeprojektet et pilotstudie, der varer otte uger. Herefter skal det efter planen bane vej for en større forskningsindsats, hvor 150 deltagere skal testes og følges over en længere årrække.

“Vi bruger pilotprojektet til at finde ud af, hvordan det store forskningsprogram skal indrettes. vi kigger blandt andet på, om løb for eksempel er den rigtige motionsform til alkoholikere, og om vi får spurgt om de rigtige ting undervejs”, siger Kaya Roessler.

Hun tilføjer, at man i pilotprojektet har valgt løb, fordi det er gratis og en ”nem” sportsgren: Det kræver bare et par gode løbesko.

Trangen til sprut

Alle deltagerne er på antabus og har som udgangspunkt været alkoholfri i den periode, de har deltaget. Ved forsøgets start har de fået testet deres kondital, iltoptagelse samt psykiske tilstand ved hjælp af et spørgeskema, der især har kredset om depression og angst. Samme tur venter, når projektet slutter efter de otte uger.

Jeg har ikke haft lyst til at drikke, siden vi begyndte at løbe. Det er første gang i mange år, at jeg har oplevet det.

Her forventer Kaya Roessler, at alkohol-patienterne har forbedret deres fysiske tilstand, men hun har ikke store forhåbninger, hvad angår trangen til alkohol.

“Otte uger er alt for kort tid, det kan man ikke måle på endnu. Det bliver først et succeskriterium, når vi tager fat på det længerevarende projekt. men vi kan her og nu få en fornemmelse af, om vi er på rette spor”, siger hun.

Og det er de, mener Jens. Han har godt nok fået en skade i benet, hvilket skyldes overanstrengelse, fordi han er gået for hårdt til den på løbeturene. Men derudover har Jens fået det bedre med sig selv og fået mere energi og mod på tilværelsen. og så er der en anden mærkbar forandring:

“Jeg har ikke haft lyst til at drikke, siden vi begyndte at løbe. Det er første gang i mange år, at jeg har oplevet det. Så jeg er ikke i tvivl om, at motion hjælper. og selvom projektet snart stopper, vil jeg helt klart blive ved med at løbe et par gange om ugen”, siger Jens.

Jens er et opdigtet navn. Den 46-årige alkoholiker har ønsket at være anonym. Redaktionen er bekendt med hans rigtige navn.

[nyviden]

The following two tabs change content below.

Gry Janum

Nyeste indlæg af Gry Janum (se alle)