De kan godt lide idéen. Men en iværksætter-su kickstarter ikke iværksætterlysten. Der skal mere til, mener danske studerende.

Regeringen flirter med forslaget om en ny iværksætter-su, der skal motivere studerende til at starte egen virksomhed, mens de studerer. Idéen er god, men en ny iværksætter-su er ikke et columbus-æg. Der skal mere til end ekstra penge på bordet.

For retorikstuderende ved Københavns Universitet, Nathalie C Larsen, er det ikke pengene, der afgør, om hun starter egen virksomhed.

»Efter min mening kan en pose penge ikke motivere i sig selv. Det er mere afgørende, om der er kvalificeret rådgivning og vejledning til rådighed. Hvis jeg vidste, at det var nemt at få hjælp – fx til alt det praktiske, der er en del af det at starte virksomhed – så ville jeg være mere åben for at kaste mig ud i projektet.”

“Når det er sagt, synes jeg, det er positivt, at flere politikere har fået øjnene op for, at iværksætteri blandt unge studerende gavner samfundet. For mig personligt, giver mit studie allermest mening, når jeg tænker det ind i virkeligheden uden for universitetets murer.«,

[quotebox]Hvis jeg vidste, at det var nemt at få hjælp – fx til alt det praktiske, der er en del af det at starte virksomhed – så ville jeg være mere åben for at kaste mig ud i projektet[/quotebox]

Kunne du selv finde på at starte egen virksomhed, mens du studerer?

»Jeg har selv overvejet at starte noget op. Og jeg er også ret sikker på, at jeg fører overvejelserne ud i livet – iværksætter-su eller ej. Hvis du drømmer om din egen butik og føler, du har et projekt, der holder, så tror jeg ikke, dårlig økonomi kan holde dig tilbage. Det, jeg ser som en mangelvare, er et sted at henvende sig, med spørgsmål og tanker«, svarer Nathalie.

På Aarhus Universitet møder Studenterpressen Andreas Jakobsen, der for år tilbage startede sin egen virksomhed. Iværksætter-drømmen ligger forude, men der er stadig langt endnu.

»Jeg har min egen virksomhed, som jeg startede mellem min bachelor- og kandituddannelse. Det har klart givet mig en ide om, hvad det vil sige at være virksomhedsejer. Drømmen om at eje mit eget er dog ikke så stærk, så jeg på nuværende tidspunkt har tænkt mig at satse 100 % på min virksomhed. Jeg er også glad for at være studerende og fokusere på at opbygge en viden om de fag, jeg beskæftiger mig med.«

Hvad synes du om muligheden for en ny iværksætter-su?

»Jeg synes, at alt støtte til de studerende er påskønnet, især taget i betragtning de senere års udvikling, hvor man har følt en nedprioritering af uddannelsessystemet. Men der skal være en fin balance mellem at støtte op omkring iværksætter-ånden, men samtidig holde fokus på, at de videregående uddannelser er videnscentre, hvor man bliver introduceret for en bred vifte af faglig og teoretisk viden. Jeg synes det er enormt vigtigt, at man ikke går på kompromis med undervisningen, hvilket godt kunne være tilfældet, når der bliver givet økonomiske tiltag, der skal tilgodese en bestemt forgrening af uddannelsestræet, nemlig iværksættelse.«

Også på Roskilde Universitet tager man godt imod idéen. Men heller ikke her mener Politik- og administrationsstuderende Bastian Kjar, at iværksætter-su er en kickstart i sig selv.

»Jeg tror ikke en iværksætter SU’en nødvendigvis fører til masser af succesfulde virksomheder i første omgang, men den sikrer, at en masse unge innovative studerende, får mulighed for at prøve kræfter med iværksætteri. Jeg tror at unge mennesker er mere åbne overfor evt. at “brænde nallerne”, hvis de har SUen i nakken. Men den økonomiske støtte kan ikke stå alene. SU’en skal suppleres op med rådgivning og workshops i at starte virksomheder – også for humanister og de mere klassiske samfundsfaglige.«

Forslaget om en ny iværksætter-su forventes forhandlet på plads i forlængelse af en kommende ‘færdiggørelsesreform’.

[studenterpressen]http://studenterpressen.dk/article/studerende-ivaerksaetter-su-er-ikke-et-nyt-columbusaeg[/studenterpressen]

The following two tabs change content below.