Til træning med DSIO kommer fodboldspillerne væk fra bøger og forelæsninger, til brætspilsaften på instituttet lærer matematik­ og datalogistuderende hinanden at kende. Oplev foreningslivet på Syddansk Universitet.

“Vi har to nye idag, så vi tager lige en navneleg,” siger Anne Poulsen, der skal træne DSIO’s damefodboldhold idag. “Anne”, ”Sofie”, ”Malene”….”Hov undskyld, tre nye selvfølgelig.” Fodboldtræningen er lige startet, og pigerne har samlet sig i en rundkreds på græsplænen bag Provstegårdskolen i Odense. ”Stine” siger Stine Vind. Hun har spillet på holdet i to et halvt år, og hun kan mærke, hun er blevet bedre, ”Men dét, der gør, at jeg glæder mig til at komme til fodbold hver gang, det er at se alle pigerne.”

”Så kan man lige få snakket om noget helt andet end det, man selv går med hele tiden. At man kommer væk fra sit eget en stund, det er dejligt,” siger Stine Vind, der selv studerer medicin på 8. semester og desuden er med- lem af bestyrelsen i DSIO, De studerendes Idræt Odense.

Fodboldholdet mødes hver tirsdag og tors- dag, og der er omkring 25 aktive spillere på holdet. I dag starter træningen med en kæde- fangeleg. Med en anden fanger i hver hånd jagter Stine Vind de andre. Til fodbold lærer man hurtigt hinanden at kende, fortæller hun. “Vi rør ved hinanden og kommer hinanden meget ved. Det gør man jo ikke normalt; der har man sin egen lille boble.”

SIDDER HER EFTER DE HAR FRI

Studerende kan få et fællesskab i studenterfor- eninger, de måske ikke får, når de sidder med 100 andre til en forelæsning, fortæller Anne Juul Bager. Hun har undersøgt studiemiljøet på Aarhus Universitet. Det har ikke været muligt at finde tal for, hvor meget tid de studerende på Syddansk Universitet bruger på studenterforeninger. Men på Aarhus Universitet bruger lidt over 20 % en del af deres tid på studenterforeningsarbejde.

Folk har jo fri for længst, men de bliver her og spiller i stedet for at tage hjem i deres lejlighed.

I vestibulen på Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet, trækker Christian Kudahl lod om, hvilke spillere, der skal møde hinanden i den Hex-turnering, der lige er ved at gå i gang. Deltagerne spiller to og to mod hinanden og skal krydse en rombeformet figur på et stykke papir. Hex er et matematisk spil.

I dag holder Imada, der er studenterforeningen på Institut for Matematik og Datalogi, et velkommen-arrangement for de nye studerende. De syv borde i vestibulen er optaget af studerende, der spiller spil, småsnakker og gør det sidste arbejde færdigt.

Christian Kudahl spiller selv med. Men når turneringen er slut, skal han lige huske at skære en kage ud, fortæller han. Han har været medlem af bestyrelsen på Imada i flere år, men er det ikke længere. Han går nemlig på femte år og synes, at de nye studerende skal ind i foreningen.

”Det er jo fordi, man har en ide om, at man gerne vil have det kører videre. Sådan noget som det her. Folk har jo fri for længst, men de bliver her og spiller i stedet for at tage hjem i deres lejlighed.”

SKABER MILJØ PÅ UNIVERSITETET

Imada kalder sig selv de studerendes talerør på instituttet. Foreningen har otte bestyrelses-medlemmer, men de fagrådsmøder, de holder, er åbne for alle. Hvert år evaluerer de blandt andet undervisningen på matematik og datalogi og kommer med forslag til forbedring til ledelsen. Men hovedformålet med foreningen er at skabe et godt studiemiljø.

Det betyder meget med arrangementer som det i dag, fortæller Anders Knudsen, der læser datalogi på femte år. Her lærer man de andre studerende ordentligt at kende. Så når man kommer ud for at læse en eftermiddag, kan man spørge de andre om hjælp, hvis man er i tvivl om en opgave, og sidde og snakke med dem, når man har brug for en pause.

Når man spiller spil, snakker man jo sammen. Til en forelæsning sidder man jo bare ved siden af hinanden. Man får et tættere bånd til nogle ting som det her.

Studenterforeninger kan skabe et miljø på universitet, som ikke opstår af sig selv, fortæller Anna Juul Bager. På den måde kan også studerende, der ikke selv er medlem af foreningen, komme til at trives bedre på universitet. Faglige og sociale arrangementer kan give de studerende grund til at tage ud på universitet, når de har fri, så de kommer til at føle, de hører til.

FOR DET SOCIALE

Tilbage på fodboldbanen øver nogle af pigerne sig på at skyde på mål. Stine Vind dribler væk fra de andre i køen. Hun er næsten helt henne ved nettet, da hun skyder. Målmanden stopper bolden med foden.

”Det gik ikke skide godt. Men det er jo, fordi vi har sådan en god målmand,” griner hun.

Holdet har lige fået en masse nye spillere, og når de er kørt ind, vil de gerne se, om de kan rykke op. Lige nu spiller de nemlig i den laveste række. Men hvis de rykker op, vil de stadig have fokus på det sociale, fortæller Stine Vind. Det er nemlig det, de er her for.

Hun ser ikke så meget til de andre fra medicinstudiet i fritiden. ”Det er fodboldpigerne. Det er næsten altid fodboldpigerne.”

The following two tabs change content below.

Nina Aagaard

Nyeste indlæg af Nina Aagaard (se alle)