Snup en bakterie, som kan omdanne sukker til kostfiber. Studerende forsker i en let måde at holde den slanke linje.

Ti studerende på Syddansk Universitet har kastet sig ud i et forskningsprojekt med store perspektiver. Al deres fritid gennem seks måneder – inklusive sommerferien – er tilbragt i llaboratoriet, hvor de forsøger at udvikle en bakterie, som kan gøre underværker i maven.

– Vores idé går ud på at designe en bakterie, som kan drikkes og sætte sig nogle dage i vores tarmsystem. Den skal så omdanne det meste af det hvide sukker, som vi spiser, til noget vi ikke tager på af, forklarer to af de 10 forskerspirer, Andreas Kjær og Lars Norge Andreasen, som begge studerer biokemi og molekylær biologi.

Tarmflora ændrer sig

Bakteriens særlige egenskab er, at den kan omdanne almindeligt bordsukker til stoffet inulin, som er en slags plantekostfiber eller stivelse. Dermed ændrer tarmfloraen sig, så de gode tarmbakterier får bedre vækstbetingelser, mens de dårlige bakterier bukker under.

Ud over at tabe sig kan man også opnå en bedre tarmflora, som gør, at kroppens immunforsvar ikke bliver så stresset. Samtidigt kan den nye tarmflora bevirke, at vi får mindre behov for at spise.

Det er ikke nyt, at inulin virker på den måde. Men det er nyt, hvis det lader sig gøre at spise en bakterie, som omdanner det sukker du spiser til inulin, forklarer Andreas Kjær.

Bakterien tilsættes jordskok

I laboratoriet arbejder de på at fremstille den nye bakterie ved at tage en ganske almindelig bakterie og tilsætte den to gener fra en jordskok.

Men betyder det, at vi kan glemme alt om at spise sundt og motionere og blot indtage en drikkeyoghurt med den nye bakterie?

– Vi lægger bestemt ikke op til, at man skal sidde hjemme i sofaen og drikke Cola, men jeg må da erkende, at jeg synes, at det er ultra fedt, hvis jeg kan spise det sukker jeg har lyst til uden at blive tyk, siger Lars Norge Andreasen.

De studerende understreger, at bakterien også vil bevirke, at man vil få lyst til at spise mindre, og at man på samfundsplan kan spare milliarder af kroner, fordi fedme afføder mange alvorlige sygdomme.

Eventuelle bivirkninger undersøges

Etiske dilemmaer optager en central plads i forskningsprojektet, og de studerende forholder sig blandt andet til, om man risikerer at sætte gang i en proces i maven, som ingen kender de fulde konsekvenser af.

Det kan eksempelvis tænkes, at bakterien er så dominerende, at alle andre bakterier uddør, eller at bakterien overfører sine gener til andre bakterier. Og selv om de mener, at sandsynligheden for begge scenarier er yderst lille, har de brugt tid på at udarbejde løsninger.

Forskningsprojektet indgår nu i en verdensomspændende konkurrence med knap 200 andre projekter, og optimismen er stor hos de 10 deltagere, der kommer fra fire forskellige studier: Medicin, biokemi og molekylær biologi, nanobioscience og biomedicin.

[faktabox header=”Om konkurrencen”]Forskningsprojektet er en del af en international konkurrence i syntetisk biologi. Sammen med deres vejledere skal de studerende forsøge at konstruere en organisme, der via genetiske byggeblokke løser en konkret problemstilling. Konkurrencen hedder International Genetically Engineered Machine (iGEM). [/faktabox]

[nyviden]http://www.sdu.dk/nyheder/nyviden/alle_artikler/2012/oktober/drik_en_slankebakterie[/nyviden]

The following two tabs change content below.