Trods en stor iværksætterlyst holder danske studerende sig bevidst fra at starte egen virksomhed. Nu vil regeringen diskutere en ny iværksætter-su under forhandlinger til en ‘færdiggørelsesreform’, der skal sikre, at flere uddannes hurtigere.

Iværksætter med egen virksomhed? “Ja tak”, lyder det fra hver tredje studerende. Alligevel bliver det kun ved tanken. Danske studerende har i dén grad iværksætter-lyst, men to ud af tre mener, at uddannelsessystemet bør gøre mere for at motivere de studerende til en karriere som selvstændig. Det viser en ny undersøgelse fra a-kassen ASE, som får regeringspartierne til at flirte med tanken om at etablere en »su-lignende ydelse« til de studerende, der ønsker at starte egen virksomhed under uddannelsen.

En iværksætter-su er et gammelt socialdemokratisk forslag, »som vi gerne vil diskutere mulighederne for igen«, siger Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, til Studenterpressen. Hun bakkes op af forskningsordfører i SF, Jonas Dahl, der kalder iværksætter-su for »en spændende idé, man bør se nærmere på«.

[quotebox]Det er vigtigt, at vi ser nærmere på, hvordan det kan finansieres. Man kan nok ikke forvente, at det kommer til at flyde med mælk og honning.[/quotebox]

I Radikale Venstre kalder man det et mål i sig selv at gøre det mere attraktivt for studerende at starte egen virksomhed. Alligevel vil man ikke lægge sig fast på konkrete forslag endnu.

»Man kan jo forestille sig mange ting. Man kan fritage studerende med egen virksomhed at blive trukket i SU, hvis de tjener mere, end de må nu. Det kan også være, at man bare skal kunne tjene mere, hvis man er iværksætter. Der er mange modeller, og vi er åbne for at diskutere eksperternes forslag«, lyder det fra Radikales uddannelses- og forskningsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Iværksætter-su skal betales med gamle penge

Det er regeringens plan, at en ny iværksætter-su skal forhandles på plads som en del af en bebudet reform, der skal sikre, at flere unge uddannes hurtigere. I regeringens 2020-plan skal den reform indbringe staten 2 milliarder kr.

»Det er vigtigt, at vi ser nærmere på, hvordan det kan finansieres. Man kan nok ikke forvente, at det kommer til at flyde med mælk og honning. Vi bliver altså nødt til at omprioritere de penge, der allerede bruges i øjeblikket. Og hvordan vi gør det, må vi diskutere, når forhandlingerne starter«, lyder det fra Kirsten Brosbøl, der bakkes op af Sofie Carsten Nielsen.

[quotebox]Virksomheder som Apple, Google, Microsoft og Facebook alle er vokset direkte ud af studiemiljøet[/quotebox]

»Vi må se på de udspil, der kommer fra ministerierne, og så må vi tage stilling til den tid. Men det er absolut et mål for os at gøre det mere attraktivt at starte egen virksomhed. Det er ingen overraskelse, at vi ikke har en stor pose penge, så vi må se på, hvilke håndtag vi kan dreje på, så det bliver nemmere og mere attraktivt for studerende at starte egen virksomhed«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Konkrete forslag skal give flere studerende egen virksomhed

I a-kassen ASE, der har undersøgt 2700 studerendes iværksætterlyst, advarer man mod, at langt de fleste studerende bevidst fravælger en karriere som selvstændig af »økonomiske årsager« og på grund af »dårlige finansieringsmuligheder«.

Studerende skal derfor have mulighed for at hente finansiering ved at »bruge det sjette SU-år – det, der er blevet kaldt fjumreåret – på at stifte virksomhed«, skriver pressechef for ASE, Thomas Telving, i en mail til Studenterpressen.

»Ud af de studerende, som foretrækker at blive iværksættere – og det er dem, modellen sigter mod – angiver 49 procent, at iværksætter-SU ”i meget høj grad” vil øge deres tilbøjelighed til at stifte virksomhed«, lyder det fra Thomas Telving, der påpeger, at »virksomheder som Apple, Google, Microsoft og Facebook alle er vokset direkte ud af studiemiljøet«.

Minister for Uddannelse, Forskning og Innovation, Morten Østergaard, vil ikke kommentere på, hvornår han forventer at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om emnet.

[studenterpressen]http://studenterpressen.dk/article/ny-ivaerksaetter-su-venter-forude[/studenterpressen]

The following two tabs change content below.