Odense skal måske have et nyt studenterhus. Tidligere har flere negative historier om dårlig økonomi og uprofessionelt lederskab ellers præget de danske studenterhuse, så er det overhovedet værd at smide penge efter? Eller viser det sig at være en bæredygtig investering for både byens borgere og de studerende?

OBS: Det er netop blevet vedtaget i Odense Kommune at Odense igen får et studenterhus. Det nuværende musikbibliotek bliver Odenses nye studenterhus!

Aarhus har det, Aalborg har det. Og også København. Et studenterhus placeret i midtbyen indeholdende alverdens forskellige arrangementer, alt fra fyraftensmøder om dansk økonomi til metalfestivaler og loppemarkeder.

Der sker lidt af hvert, og nu kommer der måske også til at ske noget i Odense. I hvert fald diskuterer uddannelsesinstitutionerne og kommunen nu, hvordan man kan finde den rette finansiering, så man kan finde de bedst egnede lokaler og omdøbe dem til Studenterhus.

Vi kan jo ikke rende rundt og sige, at vi sætter de studerende i centrum, hvis vi samtidig ikke vil støtte et studenterhus.

I de tre andre universitetsbyer går det efterhånden ret godt med at drive et studenterhus, og selvom man har vidt forskellige udfordringer og rammer i Aarhus, Aalborg og København, kan man blive enige om flere gode råd at give videre til et studenterhus i Odense. Det handler om liv og ”ildsjæleri”. I hovedstaden lægger man særlig vægt på at få de studerende til at engagere sig i studenterhuset, mens man i Studenterhus Aarhus har skabt aktivitet i huset ved at finde legekammerater i erhvervslivet.

I Studenterhuset i Aalborg har man lavet en model, så man deler huset med Aalborg Universitet. Det betyder, at der udover cafe og spillested også er installeret en studiepræst, studievejledning og en boligformidling for de internationale studerende.

Den model mener Jens Oddershede, rektor ved Syddansk Universitet, sagtens, at man kan lære noget af ved etableringen af et studenterhus i Odense.

”Vi skal selvfølgelig ikke have vores uddannelser ned i et studenterhus, men ellers er Aalborg et godt eksempel på, hvordan man kan gøre det. Og man kunne da sagtens forestille sig, at man kunne placere nogle af vores aktiviteter i et nyt hus,” siger Jens Oddershede.

 [faktabox align=”left/right” header=Faktaboks]

  • Det gamle Studenterhus Odense lukkede i 2006 og havde adresse i Munkemøllestræde 20
  • Det nuværende Studenterhus Odense blev dannet i 2007 af frivillige kræfter
  • Siden 2009 har Studenterhus Odense haft adresse i Kulturmaskinen
  • Bestyrelsen består af seks medlemmer og to suppleanter, hvoraf to er færdige med deres uddannelse
  • Foreningen har cirka 40 frivillige. De hjælper blandt andet til med udvalgsarbejde og med at afvikle events
  • Studenterhus Odense er med i flere studenterrelaterede arrangementer, herunder Fælles Fredagsbar, Torsdags Lounge på Brandts Klædefabrik, Studiestartsfesten, Studiestartsmessen og Danmarks Bedste Studiemiljø

 [/faktabox]

En god investering

Sidste år besluttede Syddansk Universitet at afsætte 35 millioner til at forbedre studiemiljøet, og når man har øremærket så stort et beløb, er der så grund og råd til også at skulle medfinansiere et studenterhus?

”Ja, det er der, og det skal der være. Vi kan jo ikke rende rundt og sige, at vi sætter de studerende i centrum, hvis vi samtidig ikke vil støtte et studenterhus. Enhver by på Odenses størrelse med respekt for sig selv, skal have et studenterhus,” mener Jens Oddershede.

Den udmelding er man begejstret for hos Syddanske Studerende. Her har man længe været fortaler for et studenterhus, og ifølge formand Peter Lykkegaard Hansen kan et sådant vise sig at blive en god investering.

”Vi har jo mange pendlere, studerende, der er ensomme, og studerende, der flytter videre direkte efter endt studie. Dem kunne man måske holde på, hvis man havde et studenterhus. Altså et endnu bedre studiemiljø”, siger Peter Lykkegaard Hansen.

Men hvis det skal gå denne gang, kræver det ifølge Peter Lykkegaard Hansen, at et studenterhus bliver noget andet end bare ”billige øl og halvdårlige koncerter”. Han håber på, at man ligesom i de andre studenterhuse kan inkludere de forskellige aktører i Odense, så eksempelvis det fynske erhvervsliv, iværksættergrupper og byens kulturinstitutioner kan komme ind og møde de studerende.

Den er de med på i Studenterhus Odense. Her er man ret åbne for, hvad et nyt studenterhus kan indeholde, mens de nævner både koncerter, standup, rusfester og lokale virksomheder som mulige ingredienser.

”Og så bare det, at det kan være et værested, hvor de studerende kan mødes på tværs af studieretningerne. Det, tror jeg også, vil gavne studiemiljøet,” siger daglig leder Anja Følleslev.

[quotebox]Jeg tror, at Odense er anderledes nu, og at Odense er klar til at støtte op om et studenterhus. Det samme er kommunen og uddannelsesinstitutionerne. De er beredte på, at vi skal have det fedeste studiemiljø.[/quotebox]

SDU vil have indflydelse

Sidst man havde et egentligt studenterhus i Odense, sluttede det ikke videre lykkeligt. I december 2006 endte for mange ubetalte regninger og et uerfarent bagland med at blive det daværende hus’ endeligt. Og rektor Jens Oddershede indrømmer også gerne, at man skal have både indflydelse og øjenkontakt med stedet, hvis det skal blive til noget.

”Vi skal være inde over det, og vi skal have medbestemmelse ud fra vores finansiering, hvis det skal blive til noget”.

Det er imidlertid ikke kun i Odense, at man har stiftet bekendtskab med røde regnskaber. Studenterhuset i København har efter et minus i egenkapitalen på 600.000 omsider fået overskud, mens man i Aarhus har måttet skifte beliggenhed flere gange, fordi man ikke kunne betale sin husleje.

Trods en lettere trist økonomisk fortid i det gamle studenterhus, ryster Studenterhus Odenses daglige leder, Anja Følleslev, ikke i bukserne ved tanken om at give et værested under studenterhuset nyt liv.

”Jeg tror, at Odense er anderledes nu, og at Odense er klar til at støtte op om et studenterhus. Det samme er kommunen og uddannelsesinstitutionerne. De er beredte på, at vi skal have det fedeste studiemiljø”, siger Anja Følleslev.

The following two tabs change content below.

Christian Birk

Nyeste indlæg af Christian Birk (se alle)