Endnu inden det er endeligt besluttet, om Odense skal have et studenterhus, går snakken. Hvad skal et studenterhus indeholde, hvordan skal det arrangeres, og hvordan skal man få de studerende til at bruge det? Læs en række bud her og giv os din mening.

OBS: Det er netop blevet vedtaget i Odense Kommune at Odense igen får et studenterhus. Det nuværende musikbibliotek bliver Odenses nye studenterhus!

Bør det være et koncertsted, værested eller et helt andet sted?

Det kan en række af de adspurgte politikere og kulturudbydere i Odense ikke helt blive enige om. Èn holdning har de dog til fælles; de studerende skal have et sted. Et sted, der er deres eget.

[quotebox]Et studenterhus skal jo fungere i samklang med de andre cafeer og være med til at skabe den her synergi-effekt i Odense. Vi har i forvejen et godt studiemiljø i Odense, men det her kan virkelig være med til at sætte prikken over i’et[/quotebox]

Siden december 2006 har Odense som den eneste af de store danske universitetsbyer ikke haft et studenterhus. Det blev lukket grundet dårlig økonomi, men efter Socialdemokraternes Tim Vermund og SF’s Jeanette Sandberg i august i år stillede forslag om, at Odense skal have et egentligt studenterhus, er diskussion åbnet igen. Og det på flere leder og kanter.

Nogle mener for eksempel, at et studenterhus skal samarbejde med andre arrangører om afholdelse af koncerter, og at man i det hele taget skal inddrage kulturlivet noget mere i denne debat. Det nuværende Studenterhus Odense vil gerne have, at man kan afholde koncerter i et nyt studenterhus, men er ellers åbne for hvordan et studenterhus skal tage sig ud.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt med et studenterhus, når der er masser af cafeer, spillesteder og kulturelle tilbud i Odense?

”En by af Odenses størrelse og format skal have et studenterhus. Lige nu mangler der et sted, hvor de studerende kan mødes på tværs af studieretninger. Og et af problemerne nu er jo også, at de studerende slet ikke kommer ind til midtbyen. Så jeg vil mene, at vi gør de andre forretninger en tjeneste ved at støtte op om et studenterhus,” forklarer byrådsmedlem og politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense Tim Vermund.

[linkbox beskrivelse=”Giv os din mening om et studenterhus i Odense nederst på siden” link=”#comments” vindue=”_self”]

Kan være til gavn for hele byen

Forslaget er lige nu til drøftelse blandt universitetet, Odense borgmester, Anker Boye og by-og kulturrådmand i Odense Kommune, Steen Møller. Og sidstnævnte er enig med Tim Vermund i, at et studenterhus kan være til gavn for hele byen.

”Et studenterhus skal jo fungere i samklang med de andre cafeer og være med til at skabe den her synergi-effekt i Odense. Vi har i forvejen et godt studiemiljø i Odense, men det her kan virkelig være med til at sætte prikken over i’et,” siger Steen Møller.

[quotebox]Der sker jo ellers meget i midtbyen, men de studerende er ikke klar over, hvad der sker og møder ikke talstærkt nok op. Så et studenterhus skal være den platform, der gør, at vi kan skabe en fælles identitet blandt de studerende og få dem til at benytte hele byens tilbud[/quotebox]

Indtil nu har Studenterhus Odense afholdt flere af sine arrangementer i Kulturmaskinen i midtbyen. Her er man godt klar over, at man ikke kan varetage den opgave, det vil være at fungere som et egentligt værested for byens studerende. Til gengæld vil man meget gerne fortsætte med at afholde de koncerter, man hidtil har lagt hus til. Ifølge chef for Kulturmaskinen, Peder Bach, vil det slet ikke være nogen god ide, hvis et studenterhus skal fungere som spillested.

Èn ting er det økonomiske. Peder Bach anslår, at det vil koste et sted mellem én og to millioner kroner, hvis man skal indrette et koncertlokale med et godt lydanlæg og passende lys. Noget andet er, at man allerede har lokaler til det rundt omkring i byen.

”Man kommer jo til at udtømme de andre og vores muligheder, hvis det også skal fungere som koncertsted. Jeg tror egentlig, vi kan bruge hinanden meget bedre, end vi gør nu. Og mon ikke de studerende er ligeglade med, om der står Studenterhus på døren, når de skal til koncert?”

Studenterhuset må ikke overtage skævhederne

Den holdning deles af administrerende direktør hos musiker- og spillestedet Kansas City, Thomas Aarup. Han mener også sagtens, at eventuelle koncerter ville kunne foregå på Kulturmaskinen, Posten eller hos ham selv, hvor man har udstyret til det i forvejen. Og så er der også det med beliggenheden. De foreløbige bulletiner går på, at det måske kommende studenterhus skal ligge i centrum, og det forstår Thomas Aarup heller ikke helt.

”Kommunen har det jo nogle gange med at lægge tingene oven i hinanden, og det skal man altså passe på med. Hvis et studenterhus bliver placeret i midtbyen, vil det jo foruden os også blive en konkurrent til StudieStuen. Og det er jo heller ikke tilbud, de unge mangler. Måske er det mere en holdningsændring både fra os selv og de studerende. Vi bliver alle sammen nødt til at stå sammen og vise, hvad vi kan.”

StudieStuen holder til i Nedergade og er drevet af frivillige studerende og uden offentlige tilskud. Stedet har netop holdt to års fødselsdag, og det blev altså født i en tid, hvor et egentligt studenterhus endnu ikke var på tegnebrættet. Alligevel vil det, hvis det bliver en realitet, blive budt velkommen med åbne arme.

”Studenterhus Odense og StudieStuen er også to adskilte steder, men vi er ikke konkurrenter. Det er bare vigtigt, at et studenterhus ikke overtager alle de skævheder, der er med til at gøre Odense charmerende. Jeg tror, at mange studerende synes, at der mangler et studenterhus, og det synes vi også,” siger Katrine Peytz Hansen, formand for StudieStuen.

Netop de studerende er en vigtig brik i det puslespil, der skal lægges for et eventuelt studenterhus. Tidligere har der i den fynske presse været tale om, at de unge mennesker ikke har været stærkt nok repræsenteret til de kulturelle arrangementer, og at de generelt set ikke er gode nok til at komme ind til bymidten. Så de er første skridt til succes.

”Der sker jo ellers meget i midtbyen, men de studerende er ikke klar over, hvad der sker og møder ikke talstærkt nok op. Så et studenterhus skal være den platform, der gør, at vi kan skabe en fælles identitet blandt de studerende og få dem til at benytte hele byens tilbud,” mener Tim Vermund.

De lækre mennesker

Skal de studerende lokkes ind til byen og blive brugere af et studenterhus, kræver det ifølge Morten Østlund, daglig leder på Posten, og Marianne Klint, teaterleder på Teater Momentum, at man får skabt en hype omkring Studenterhus Odense.

”Det dur ikke at annoncere i Fyens Stifstidende, for det læser målgruppen ikke. Det er noget med at finde de her lækre og kultagtige mennesker, som alle folk flokkes omkring, så skal de nok hive resten med,” siger Marianne Klint.

Hvis man spørger Morten Østlund, er det ikke kun Studenterhus Odenses ansvar at få de studerende ud af sofaen. Det er et fælles ansvar, at man får dem aktiveret, men hvis det lader sig gøre, har et studenterhus en god chance for at overleve.

”Det er selvfølgelig studenterhusets opgave at få skabt en god omtale, men det er også de studerendes og SDU’s ansvar. Kundegrundlaget er der jo, og hvis man får de rigtige rammer, tror jeg, at et studenterhus vil have rigtig gode muligheder,” siger Morten Østlund.

By- og kulturrådmand Steen Møller ønsker ikke at sætte nogen dato på, hvornår der er fundet en løsning. Men SDU’s rektor, Jens Oddershede, har tidligere været ude at sige, at man håber at have en aftale klar pr. 1. Januar 2013. Det bakker Steen Møller op om.

[boxheader header=”Hvad mener du?”]Et nyt studenterhus er en realitet, men hvad skal det så rumme? Tag del i debatten og giv os din mening nedenfor.[/boxheader]

 

The following two tabs change content below.

Christian Birk

Nyeste indlæg af Christian Birk (se alle)