Både på OL-banerne i London og hos Den Koordinerede Tilmelding i København har det været et rekordernes år. Med over 80.000 ansøgere til landets videregående uddannelser er der for fjerde år i træk blevet sat ansøgerrekord.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm.

Ud af de mange ansøgere har mere end 60.000 fået plads i undervisningslokalet. Endnu en rekord. Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm, glæder sig over, at så mange har lyst til at tage en videregående uddannelse. Men der er en bagside af medaljen, mener formanden. Ifølge ham har især universiteterne vigtigere ting at fokusere på end at øge optaget.

Det, vi desværre bare må konstatere, er, at der er så store vanskeligheder med kvaliteten på universiteternes uddannelser, at det er ved at være lidt halvfarligt for forsvarligheden

”Det, vi desværre bare må konstatere, er, at der er så store vanskeligheder med kvaliteten på universiteternes uddannelser, at det er ved at være lidt halvfarligt for forsvarligheden. Vi hører for mange eksempler på studerende, der har mellem fem og otte timer om ugen i gennemsnit henover et semester. Det er simpelthen bare ikke nok. Forskerdækningen på uddannelsen bliver også mindre og mindre”, siger Torben Holm.

Han mener, universiteterne risikerer at bryde loven, som sikrer de studerende en vis mængde forskningsbaseret undervisning. Han bakkes op af en rapport, som Rigsrevisionen udgiver i løbet af efteråret. Her vil det fremgå, at nogle studerende på især humaniora og samfundsvidenskab modtager for lidt og for dårligt kvalificeret undervisning.

Ikke den rette løsning

Derfor opfordrede Torben Holm tidligere på året universiteterne til at vente med at øge optaget og fokusere på at løse udfordringerne omkring kvaliteten. Men det er ikke den rette løsning, mener formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede.

”Vi er forpligtet til at give samme grad af forskningsbaseret undervisning til de nye studerende, der kommer. Men det forudsætter selvfølgelig, at Folketinget og regeringen lever op til det løfte, de har givet om at finde flere penge, hvis vi optager flere studerende”, siger Jens Oddershede.

”Det problem, som Rigsrevisionen påpeger, skal løses uafhængigt af optaget. Det skal løses for de midler, vi har. Og det er vi allerede i færd med at gøre på de danske universiteter. Vi skal levere det, vi har fået penge til”.

Det kan betyde nedskæringer og omprioriteringer på nogle universiteter, mener Jens Oddershede. Men ”problemet kan ikke afhjælpes ved at undlade at optage studerende”, understreger han.

Både Aarhus Universitet og Københavns Universitet, som har haft de største problemer med den manglende undervisning, har nu lavet planer for, hvordan man hæver niveauet. På SDU har ledelsen fortaget en intern undersøgelse, som viser, at de studerende på bacheloruddannelserne i gennemsnit modtager 12 timers forskningsbaseret undervisning om ugen.

 

The following two tabs change content below.

Sebastian Abrahamsen

Nyeste indlæg af Sebastian Abrahamsen (se alle)