Der er ikke så meget at gøre ved det. Vi er født fordumsfulde, og instinktet stammer fra aberne. Det konkluderer en ny undersøgelse fra USA.

”Det var mærkeligt. Hvorfor gør han sådan? Hvor er han irriterende”.

Sådan reagerer og tænker vi til tider, hvis vi har mødt nogen på vores vej, som er anderledes end os. Behovet for at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, opstår ofte i menneskets hverdag. For det skaber tryghed. Fordommene beskytter os mod at gå det ukendte i møde, og derfor putter man folk i båse, hvor man har styr på dem. Spørgsmålet er, hvor den trang stammer fra. Det er der flere meninger om, men nu er den endelige årsag muligvis fundet.

Flere psykologer har ment, at vores fokus på det fremmede er socialt betinget. At vi bliver påvirket af vores omgivelser. Men der er snarere tale om nogle medfødte adfærdsmønstre, som har dybe rødder fra aberne. Det fastslår adfærdspsykologer fra Yale University, USA, i en undersøgelse fra 2011.

Hold de fremmede væk

Forskerne analyserede en særlig gruppe abers, rhesusaberne, adfærd i deres eget miljø på øen Cayo Santiago ud for Puerto Rico. I området findes der godt 1000 fritlevende rhesusaber, der ligesom mennesker stifter forskellige sociale grupper. Rhesusaben sondrer hurtigt mellem de andre aber, og den er især på vagt over for de aber, som den ikke kender i forvejen. De fremmede.

Ud fra disse observationer blev der anlagt detaljerede forklaringer om hver eneste abes tilhørsforhold med de andre aber og fundet frem til, at aberne passer på sig selv ved at holde fremmede væk.

Så næste gang du møder en abe på din vej og undrer dig over, hvorfor den kaster bananer efter dig og klør sig i numsen, skal du måske bruge et øjeblik til at tænke over, at I ikke er så forskellige endda.

Kilde: Illustreret Videnskab

The following two tabs change content below.

Iza Bahn Havelund

Nyeste indlæg af Iza Bahn Havelund (se alle)