Priserne på wienerbrød, sandwiches og andre godbidder er blevet pillet ved på Syddansk Universitet. Forklaringen er enkel, men regnestykket indviklet. RUST har mødt driftsleder Carsten Sjødahl, som har forsøgt at udrede trådene.

Han har dokumentationen på plads. På bordet foran mig ligger både prislisten fra 2009 og 2012 og ved siden af ansøgningen, som først og fremmest har gjort det muligt at ændre på kroner og ører. Det er nemlig ikke ligetil, men skal godkendes af servicechefen på Syddansk Universitet, Leif Jensen.

Og det er så ud fra et dokumenteret materiale, du ved, fra indekstal på prisreguleringer og fedtafgifter og visse-vasse

”For at forstå det rigtigt, så skal man kigge på den kontrakt, der ligger for driften af kantinerne. Man kan så søge om at få hævet priserne, men kun på baggrund af diverse regeringsindgreb og afgifter. Og de priser, vi har opereret med, er fra 2009, dem har jeg printet ud til dig, det er dem, der ligger her. De er fra 2009, og det er – ni-ti-elleve-tolv – fire år siden”.

Fedtafgiften fyldte da også et halvt år 1. april, og det er blandt andet på grund af denne, at en pålægsbelagt bolle har sneget sig op på minumsprisen 24 kroner.

”Og det er så ud fra et dokumenteret materiale, du ved, fra indekstal på prisreguleringer og fedtafgifter og visse-vasse”.

[linkbox link=”/2012/04/19/voxpop-kantinen/” beskrivelse=”Voxpop: Kantinen” vindue=”_self”]Vi har spurgt tre studerende om kantinens priser og udbud[/linkbox]

Risiko for fremtidige forandringer

Til spørgsmålet om hvorvidt priserne er støt stigende, er svaret ikke entydigt. Flere parametre spiller ind.

[quotebox]Det afhænger af, hvad regeringen beslutter. Hvis de ønsker at skatterne og sådan noget sættes op, så vil vi som lønmodtagere få mindre, ikke?[/quotebox]

”Det afhænger af, hvad regeringen beslutter. Hvis de ønsker at skatterne og sådan noget sættes op, så vil vi som lønmodtagere få mindre, ikke? Hvis de så laver flere tricks med alkoholafgifter og tobaksafgifter og på sukker og fedt, og hvad de nu kan finde på, så vil det jo på et tidspunkt blive nødvendigt at afspejle prisen. Det er jo også meningen med deres afgifter”.

Det er jo klart, men regnestykket bliver ikke mere simpelt af, at kostraten udredes.

”Vi har kunnet se, at vores vareforbrug er steget omkring 4 %. Det er jo ikke fordi, at vi har brugt flere varer, det er fordi, priserne er steget de der 4-5 %, fra de startede med de første afgifter i 2010. Vi har ikke kunnet holde det nede, fordi priserne er steget”.

En smule lettere bliver det, da det konkrete tilfælde knappes op. En sodavand. Det er da til at forstå.

”I 2009 kostede den måske tre kroner og 60 øre plus moms, ikke? Den får så lige en krone, ikke? Men vores udsalgspris er den samme, og så stiger vores vareforbrug. Og så må man sige, det kan ikke blive ved, vel? Når man tænker på at det, vi skulle have haft i overskud til at betale løn og øvrige omkostninger, det bliver mindre – og mindre – og mindre”.

Den mest simple forklaring er altså, at prisen afspejler samfundet, moms og lønninger.

[linkbox link=”/2012/04/19/voxpop-kantinen/” beskrivelse=”Voxpop: Kantinen” vindue=”_self”]Vi har spurgt tre studerende om kantinens priser og udbud[/linkbox]

The following two tabs change content below.

Anne Katrine Gregersen

Nyeste indlæg af Anne Katrine Gregersen (se alle)