Hver femte studerende betegner sig selv som ensom på studiet. Det skal et nyt projekt lave om på.

Det at starte på universitet er for mange en af de største ting. Man er for alvor voksen, forhåbentlig er man startet på sit drømmestudie, og man tager hul på begyndelsen af resten af ens liv.

Samtidig kommer de nye studerende ind i et, for de fleste, festligt miljø med fredagsbar, universitetsfester og forskellige sociale klubber.

De fleste begynder nok på deres universitetsliv med nogle af disse forventninger og glæder sig ofte. Men det er ikke alle, der får dem indfriet.

I oktober 2011 udførte Djøf en undersøgelse, som viste, at hver femte studerende på Danmarks universiteter føler sig ensomme. Det er noget, som ikke kommer som en overraskelse for rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede.

”Der er jo ingen tvivl om, at en af de hyppigste årsager til at man dropper ud af studiet er, at man føler sig ensom. Og det er klart, man kommer måske til en ny by, en ny verden og det kræver faktisk en ekstra indsats at få nye kammerater”, siger han.

Lige præcis derfor er Syddansk Universitet i disse dage ved at forberede en række ændringer på universitetet. Med hjælp fra Syddanske studerende skal SDU gøre det nemmere for det studerende at socialisere.

Forandringer mod ensomhed

I løbet af årene har Syddansk Universitet forsøgt sig med forskellige metoder til, at få de studerende rystet sammen. Rustur, introarrangementer og hjælp fra tutorer. Men i de fleste tilfælde stopper hjælpen efter en måneds tid, og så er det op til de studerende selv at knytte bånd på tværs af auditoriet.

”Man kunne godt overveje at gøre noget mere, så jeg vil bestemt ikke afvise det. Nu gør vi jo også en ekstra indsats for de studerende igennem vores projekt ”De Studerende i Centrum”, som netop tager spørgsmålet om de studerendes sociale tilpasning op, så nu må vi se hvad det udmønter sig i”, forklarer Jens Oddershede.

Lige netop dette er formanden for Syddanske studerende Peter Lykkegaard Hansen glad for sker, og ikke mindst spændt på hvad det kan føre med sig.

”Det her er noget, vi rigtig gerne vil arbejde videre med, da der er alt for mange ensomme”, siger han, og forklarer hvordan han håber at den nye fredagsbar, som er på tegnebrættet, vil kunne skabe et mere fast holdepunkt for de studerende.

Udover en ny fredagsbar skal der skabes et åbent torv, som skal give bedre muligheder for at forme et socialt fællesskab. Jens Oddershede forklarer, at der gerne skal lægges ressourcer i at lave nogle flere foreninger, som kan gøre det nemmere for de studerende at møde hinanden.

”Jeg synes, det er godt, hvis man får nogle tilknytningsforhold til sit universitet. Det skal jo gerne være sådan, at når man er færdig med universitetet så tænker på det som en god tid i ens liv”, siger han og forklarer, at netop disse nye tiltag kan være et skridt på vejen for at komme ensomheden blandt de studerende til livs.

”Så vi forsøger at gøre nogle ting for vi ved godt, at de sociale udfordringer er de største”, siger han.

 

The following two tabs change content below.

Amalie Frøkjær-Rubbås

Nyeste indlæg af Amalie Frøkjær-Rubbås (se alle)