Der kommer flere og flere af dem. Pendlerne. Og selvom SDU er glad for dem, kan det skabe problemer på både kort og lang sigt.

Prøv at kigge dig omkring. I auditoriet, læsesalen eller i kantinen. En fjerdedel af de studerende, du kan spotte, er pendlere. Hvert eneste år stiger antallet af pendlere på SDU Odense, og de seneste tal viser, at hver fjerde har bopæl langt fra Odense.

Det skaber udfordringer, for det kan blandt andet være med til at skade studiemiljøet på universitetet. Det mener i hvert fald formanden for Syddanske Studerende, Peter Lykkegaard Hansen.

For det sociale miljø er det et problem, for det bliver jo en del sværere at være en del af fællesskabet, når man bor et andet sted end i ens studieby. Derudover kan det også skabe problemer på længere sigt, hvis ingen af dem vender tilbage, når de er færdige med deres uddannelse.

Der mangler højtuddannede

Det kan endda være, at svaret på det store antal af pendlere skal findes indenfor murene på Campusvej 55, for måske er problemet ikke, at København er uundværlig, men at Odense som studieby ikke er blevet promoveret godt nok.

”Det er vigtigt, at man får fortalt, hvilke muligheder der er i Odense. Både kulturelt, men også indenfor erhvervslivet. Hvis man alligevel regner med, at man skal finde et job i København, når man er færdig, er der jo ikke så meget idé i at flytte”, siger Peter Lykkegaard Hansen.

I den nye, fælleskommunale erhvers-og turismeorganisation Udvikling Fyn er man også meget optaget af at få pendlerne fra universitetet til at bosætte sig på Fyn. For de højtuddannede er der ikke nok af.

”Både virksomhederne og det generelle indkomstniveau trænger til, at vi får lokket nogle ledende kompetencer her til. Og det starter jo ved de studerende. De skal føle, at Odense er en attraktiv by at bosætte sig i”, siger Rasmus Hessum Hansen, der er organisations- og kommunikationschef hos Udvikling Fyn.

”Odense er en fed studieby”

På Syddansk Universitet er man udmærket klar over tendensen, og de udfordringer der følger med. Men her er man ikke interesserede i at male fanden på væggen. Og der er i hvert fald ikke rettet nogen hetz-stemning mod de mange pendlere.

”Vi er glade for alle de studerende, vi får. Vores ambition er sådan set bare at sørge for, at pendlerne finder ud af, at Odense er en fed studieby”, siger studiechef Per Christian Andersen.

SDU har derfor en løbende dialog med Udvikling Fyn om at få solgt Odense så godt som muligt. Sammen med blandt andre Odense Kommune har man skabt tilbuddet Studiebyen, der blandt andet arrangerer den fælles fredagsbar, torsdagsloungen og studiestartsfesten.

Pendlerne er stadig velkomne

Så selvom en stor del af de studerende flygter fra Odense, når bus nr. 41 kører mod Odense Banegård, er optimisten stadig til stede hos Udvikling Fyn og på SDU.

”Selvfølgelig kan vi blive bedre, men det her er et langt, sejt træk, og vi tror, at vi er på rette vej. Vi kan se på de events, der bliver afholdt, at interessen er støt stigende, så vi håber bare på, at de, der deltager, får fortalt, at Odense er en spændende by”, siger Rasmus Hessum Hassen.

Også studiechef Per Christian Andersen er ved godt mod og understreger samtidig, at pendlerne er mere end velkomne.

”Det var naturligvis nemmere, hvis universitetet lå på en øde ø, for så var mulighederne for at tage hjem ikke så store. Men alt andet lige ønsker vi, at folk kommer her og studerer, og det kan sagtens lade sig gøre, selvom man er pendler”.

The following two tabs change content below.

Christian Birk

Nyeste indlæg af Christian Birk (se alle)