Universitetets ledelse har afsat to millioner kroner til en komplet relancering af fredagsbaren på Campusvej i Odense. Barens formand glæder sig. Men det kræver mere end penge at lokke nye gæster til den notorisk upopulære fredagsbar.

Et neonskilt, der staver ordet ”Lounge”, hænger frit i luften. Under det er en gruppe sofaer arrangeret om et bord, hvor tre kvinder sidder og benytter sig af det trådløse internet. De andre sofaer i lokalet står tomme.

En ung mand haster igennem lokalet med skuldertasken på hoften og mobiltelefonen ved øret. Der dufter af automatkaffe. Til begge sider iler folk op og ned ad de langstrakte korridorer.

Det er torsdag eftermiddag. Scenen kunne minde om en halvsløv lufthavnsterminal, men der er tale om fredagsbarens lokaler på Campusvej i Odense. Baren har haft ry for at være en af Danmarks dårligst besøgte fredagsbarer.

Det skal der nu gøres noget ved. Universitetsledelsen har bevilget omkring to millioner kroner til en forbedring af fredagsbaren som et led i projektet ”De studerende i centrum”.

I den anden ende af universitetet sidder Mikkel Secher, der er formand for FredagsBartiet, som står for driften af fredagsbaren. Ifølge ham er et af problemerne med den nuværende fredagsbar de fysiske rammer.

”Det er et gennemgangslokale, hvor man sidder og spiser sin frokost og laver lektier i løbet af ugen. Det er et hverdagslokale, som bliver brugt til hverdagsting. Og det er ikke optimalt for en bar”, siger Mikkel Secher, der til daglig studerer datalogi på SDU.

Foto: Simon Johansen

Det kræver en kulturændring

De to millioner skal primært bruges på at ombygge et gammelt kælderlokale ved indgang C på Campusvej. Det bliver fredagsbarens nye tilholdssted efter sommerferien 2012.

Universitetet har hyret et arkitektfirma til indretningen, og der skal indkøbes nyt lyd- og lyssystem, ligesom der skal bygges en scene til besøgende bands.

Målet er, at den nye bar skal have en mere intim lounge-stemning end den nuværende, som deler lokaler og lysstofrør med Kantine II.

”Vi skal have en fredagsbar, hvor man kan komme ned og hygge sig med sine kammerater og aflade efter en hård uge på universitetet.

Det skal ligge lidt væk fra de normale rammer på SDU, så man kan tænke på noget andet end studie-ting”, siger Mikkel Secher.

To millioner kroner lyder af meget. Men der skal mere end penge til, før den nye fredagsbar bliver en succes, understreger Mikkel Secher. Han mener, det kræver en ændring i kulturen på SDU, hvis de nye lokaler skal fyldes op med glade gæster.

”Vi vil blandt andet tage fat i tutorer, foreninger og fagråd for at få budskabet ud. Hvis nye studerede bliver vænnet til at gå i fredagsbaren, så skal det nok udvide sig til resten af universitetet”, mener formanden for FredagsBartiet.

Frivillig i fredagsbaren

Fredagsbaren begyndte som en forening under det naturvidenskabelige fagråd i midten af ’80’erne, og siden da har man haft svært ved at tiltrække gæster fra andre fakulteter end det naturvidenskabelige.

Men på den anden side af sommerferien, når de nye lokaler står klar, skulle der gerne være studerende fra mange forskellige studieretninger på begge sider af baren. Det må ikke blive en lukket fest.

Derfor håber Mikkel Secher på at kunne hverve frivillige fra alle afkroge af campus, når der skal oprettes et nyt korps af bartendere.

”Vi håber på, at vi kan lokke nogle folk til, fordi de synes, det er et fedt projekt. Derudover vil vi lave en masse PR og holde informationsmøder om, hvordan man søger, og hvad det indebærer at være frivillig i fredagsbaren”.

FredagsBartiet indgår i et tæt samarbejde med Syddanske Studerende om den praktiske planlægning og om at sprede ordet. Idéen er, at de mange frivillige bartendere vil være med til at tiltrække gæster fra deres egne fakulteter.

Derudover vil det faste hold af frivillige være med til at sikre et stabilt niveau i fredagsbaren, siger Mikkel Secher. Han ser frem til at slå dørene op til de nye lokaler.

Rammerne for et godt studiemiljø

Det er imidlertid ikke alle universitetets studerende, der synes, det er en god ide at bygge en bar til to millioner. Der er vigtigere ting at bruge pengene på, har et af argumenterne været. Men en fredagsbar handler om meget mere end druk, siger Mikkel Secher.

”Det er en vigtig del af et godt studiemiljø. Studerende har også brug for andet end at sidde og arbejde døgnet rundt, ugen ud. Ligesom enhver anden ude på arbejdsmarkedet kunne have lyst til en fyraftensbajer, når arbejdsdagen er slut, så kan studerende også have det. Og det skal der være rammer for”, siger formanden.

I løbet af de næste par år flytter de studerende fra SUND og TEK, som tidligere har haft til huse andre steder i byen, også ind på Campusvej.

På begge fakulteter har man en stærk tradition for at holde store fredagsbarer. Mikkel Secher regner derfor med at kunne trække på nogle af de frivillige kræfter, som har gjort deres barer så populære.

Fredagsbaren har hidtil haft åbent fra 14-18, men i forbindelse med relanceringen bliver åbningstiden udvidet permanent, så baren nu holder åbent til klokken 24 hver fredag. Der vil også blive afholdt en konkurrence, som skal hjælpe med at finde på det helt rette navn til den nye bar.

The following two tabs change content below.

Sebastian Abrahamsen

Nyeste indlæg af Sebastian Abrahamsen (se alle)