SDU slår hvert år dørene op for mulige studerende. Åbent hus er først og fremmest en tradition, men også en måde at tiltrække ansøgere på.

Pressefoto: Jørn Larsens søjle foran SDU i Odense

Det er sæson for åbent hus på de danske universiteter. Potentielle studerende bliver inviteret indenfor til en prøvesmag på den akademiske verden, og i bedste fald får de lyst til at bestille hele menuen, som studiechef på SDU, Per Andersen, formulerer det. På SDU er det en tradition, at man holder åbent hus, men det har ikke altid været en selvfølge.

”Vi undlod faktisk at holde åbent hus for fire-fem år siden, og det gav anledning til ret mange henvendelser”, siger studiechefen.

En af årsagerne til, at det koordinerede åbent hus blev sløjfet dengang, var, at universitetet i forvejen afholder så mange andre arrangementer for folk, der overvejer at søge ind, eksempelvis ”Studerende for en dag”. Derfor tænkte man, at det ikke var nødvendigt med åbent hus.

Man behøver ikke være verdensmester

Det viste sig at være en dårlig idé. De enkelte fakulteter valgte alligevel at arrangere deres egne åbent hus-dage, og det blev ”noget underligt, ukoordineret noget”, husker Per Andersen. Desuden fortæller potentielle studerende ofte, at de synes, det er en god idé med et åbent hus-arrangement, siger han.

”Vi ligger jo i en region, hvor rigtig mange kommer fra det, vi kalder studiefremmede miljøer. Det vil sige, deres forældre har ingen eller en relativt lav uddannelse. Det er svært for mange af de unge at relatere til, hvordan det er at læse på universitetet. Det er derfor, de skal komme ud og møde vores studerende og få forklaret, at du ikke behøver at være verdensmester for at tage en videregående uddannelse”.

Det er netop mødet med universitetets studerende, der er styrken ved åbent hus-arrangementerne, mener Per Andersen. Det giver de besøgende et indblik i studielivet, og der vil desuden være forskellige aktiviteter i dagens anledning. På Naturvidenskab i Odense kan de besøgende blandt andet se en haj blive dissekeret.

Et klart alternativ

Universitetets egne analyser viser, at deltagerne ved åbent hus, ofte er nogle andre end dem, der dukker op til ”Studerende for en dag” og lignende arrangementer. Derfor mener Per Andersen, det er arbejdet værd at holde åbent hus, selv hvis der ”kun” kommer 1.000 mennesker.

Samtidig er studiechefen nået frem til, at det er dumt ikke at holde åbent hus, når alle andre universiteter gør det. Han ved godt, at SDUs campus-byer ikke kan konkurrere med beliggenheder i København og Aarhus, så ansøgerne må tiltrækkes med andre midler.

”Vi lader tingene tale for sig selv. Vi forsøger at sige, at hvis du er til et nært miljø og godt vil være i overskuelige rammer, og i øvrigt få en god uddannelse, så er vi i hvert fald et rigtig godt og klart alternativ”.

[boxheader header=”Åbent hus på SDU”]

  • Sønderborg: Torsdag 9. februar kl. 15-18
  • Esbjerg: Fredag 24. februar kl. 12-15 og 25. februar kl. 10-15
  • Odense: 3. marts kl. 13-17
  • Slagelse: 3. marts kl. 10-12
  • Kolding: 19. april – tidspunkt følger

[/boxheader]

The following two tabs change content below.

Sebastian Abrahamsen

Nyeste indlæg af Sebastian Abrahamsen (se alle)